How's That! 8 July 2020

Year 88 Issue 11

Voorwoord

Op 8 juli is het zover. Dan treden Engeland en de West Indies in Southampton tegen elkaar aan voor hun eerste Test van de drie die ze deze zomer zullen spelen. Zo op het oog lijken de West-Indiërs weinig kans te maken. Terwijl Engeland terug kan vallen op gerenommeerde krachten als Joe Root, Ben Stokes en Jimmy Anderson zie ik bij hun tegenstanders namen als Shamarh Brooks, Nkrumah Bonner en Rakheem Cornwall, geen namen die een belletje doen rinkelen. De naam die ik het meest mis is die van Andre Russell, ik geef toe niet in de eerste plaats een speler die excelleert in het langere formaat, maar wel een die het publiek op de banken brengt met zijn enorme uithalen. Hij is er een in een lange reeks hard-hitters die het spel de moeite waard maken. Een van de eersten die op die manier naam maakte was Albert Trott die de bal eens over het pavilion op Lord’s sloeg, maar ook George Bonnor (‘The colonial Hercules’), Gilbert Jessop (‘The Croucher’), en Arthur Wellard (‘The Terror of Taunton’), mochten er zijn. Als je de rij tot in de huidige tijd doortrekt wordt ze natuurlijk nog veel en veel langer, met voor mij Russell als eindpunt.

Over een hard-hitter las ik onlangs een triest verhaal dat ik u niet wil onthouden. Het betreft hier het leven van Harold Gimblett (1914-1978). Zijn cricketbestaan had een sprookjesachtig start en een triest einde. In mei 1935 had alleen iemand die bekend was met de ins en outs van het village cricket nog van hem gehoord. Daarin stond hij bekend als een onverschrokken batsman die menig bowler nachtmerries bezorgde. Om die reden mocht hij een maand op proef komen bij Somerset. Dat werd geen eclatant succes. Maar toen hij, na zijn afwijzing, al op weg was naar de uitgang werd hij teruggeroepen. Een van de Somerset-spelers was geblesseerd geraakt en er was zo gauw geen vervanger voorhanden. Of Harold wilde invallen. Een adequate uitrusting had hij nauwelijks, zodat hij een bat moest lenen van Arthur Wellard. Daarmee gewapend betrad hij het veld terwijl zijn county balanceerde op de rand van een nederlaag (107 voor 6). 28 minuten later had hij de 50 bereikt en weer 35 minuten later een century. Uiteindelijk strandde hij op 123 (3 zessen, 17 vieren). Een ster was geboren, maar Harold had niets met de publiciteit die op hem afkwam. ‘I savoured the moment, but loathed the publicity that followed,’ zei hij later. Ook zijn uitverkiezing voor het Engelse team niet lang daarna maakte hem niet blij, bang als hij was dat hij niet aan de hoge verwachtingen zou voldoen. ‘I can remember listening to the 12 names announced on the radio, The names were given in alphabetical order and I prayed that I wouldn’t be included,’ was zijn commentaar. Op test-niveau deed hij het daarna wisselvallig, maar op county-niveau des te beter. Tussen 1936 en 1953 passeerde hij elk seizoen dat werd gespeeld de 1000 runs. Na diverse opnamen in psychiatrische inrichtingen kwam zijn loopbaan tot een einde. ‘The world was closing in on me,’ zei hij daarover. In maart 1978 nam hij een overdosis medicijnen en stierf, een ongelukkig leven was ten einde.

Maar weg met al dat gesomber. Nog vier dagen (ik schrijf dit op zondag) en we kunnen weer volop genieten van de sport die we zo node hebben gemist. De BBC, die ons wat cricket betreft al jaren in de steek laat, gaat ons ’s avonds ruime samenvattingen voorschotelen. Dat wordt genieten geblazen.

Harry Oltheten


trainingschema

22 juni 2020 -

Het trainingsschema is nu weer helemaal open. Met de hulp van velen zijn de nieuwe matten op hun plaats gelegd en functioneren boven verwachting! De netten zijn dus alledrie beschikbaar en de beschikbare trainingsruimte is dan ook verruimd. Registreren voor de training is niet meer nodig.

Nog steeds dient iedereen die traint of speelt zijn of haar contributie voldaan te hebben óf een regeling met de Penningmeester te hebben.

DAG TIJD GROEP OPMERKING DOOR
Maandag 17:00 - 18:00 Under 11 at the nets PB/VS
18:30 - 20:00 Under 13 at the nets PB
Dinsdag 17:00 - 18:30 Under 15/ Under 17 at the nets PB
18:30 - 20:00 VRA 1 at the nets PB
Woensdag 19:00 - 20:30 VRA 4 field 2
19:00 - 20:30 VRA ladies at the nets PB
Donderdag 17:00 - 18:30 Under 15/Under 17 At ACC PB
19:00 - 20:30 VRA ZAMI at the nets PB
19:00 - 20:30 VRA 2 field 2 PB
Vrijdag 17:00 - 18:00 Under 9 field 1 PB/VS
17:00 - 18:30 Under 13 nets PB/VS
18:30 - 20:00 VRA 1 & VRA 3 at the nets PB

Translation of this page


What's in a name

What’s in a name?

klik op de foto voor beeldvullende weergave

In een charmant rond jongedames-handschrift schrijft Mary ruim 100 jaar geleden aan Alfie Denison: “…Dank je wel voor de ansicht (Picture Post Card). Ik hoop, dat jij deze mooi vindt.” Zou Master Alfred bij het bekijken van de voorzijde van de kaart een vergelijkbare ervaring hebben gehad als ondergetekende een flink aantal jaren geleden? Bij mijn ‘maiden entry’ in het vriendelijke dorp Kudelstaart doemde ter linkerzijde van de weg een bord op met de tekst ‘Rozenkwekerij J.Tulp’. De gedachte aan een practical joke kwam kort bij mij op, maar werd even snel weer verworpen. Zulke grappen werden in deze contreien vast niet gemaakt. Hoewel, Kudelstaart. Ik bleef dus alert op eventuele verdere tegenovergestelde aptoniemen. ( aptoniem = naam, die wat zegt van een beroep, bijv. Schol - vishandelaar.) Tevergeefs.

klik op de foto voor beeldvullende weergave

Nomen was beslist geen omen bij de afgebeelde A(rthur) Fielder. Als fielder is hij de geschiedenis namelijk niet ingegaan. Als Bowler beslist wel en … als meest beroemde tailender ooit. Fielder, die van 1900 tot 1914 voor Kent uitkwam is nog steeds houder van een tweetal unieke records. Op Lord’s nam hij in 1906 voor de Players tegen de Gentlemen alle tien wickets. Zijn 10 v. 90 is ‘a distinction possessed by no other cricketer’. Overigens wonnen de Gentlemen wel met 45 runs…

Als right-arm fast nam Arthur Fielder op het hoogste niveau meer dan 1200 wickets. Dat gebeurde voornamelijk met dodelijke outswing en een uiterst aanvallend veld. Hij was in feite de eerste bowler met 3 slips en een gully, onder regie van de formidabele wicketkeeper Fred Huish ( c.933 st. 377).

De elegante man op de ansichtkaart moet tijdens zijn bowlingactie wel een metamorfose hebben ondergaan, als we de beschrijving van een tijdgenoot mogen geloven : ‘…Fielder has three distinctive paces when running to the wicket and at each change he bobs his head as if to avoid something hurled at him.’ En daarbij had hij dan vermoedelijk ook nog zijn cap op.

Het tweede record stamt uit 1909. Fielder kwam als nummer 11 in voor Kent, tegen Worcestershire, op een stand van 320 v. 9 en voegde daar samen met Frank Woolley 235 runs voor dat laatste wicket aan toe. Woolley 185, Fielder 122 not out. Kent won vervolgens met innings.

Tja, en tenslotte blijkt de wereld van het (tegenovergestelde) cricket-aptoniem een heel kleine te zijn.
Het meest bekend voor ons is wellicht Peter Bowler, een voortreffelijk Batsman, die in 2004 het bat aan de wilgen hing. Als junior spelend in Australië, als professional voor Leicestershire, Derbyshire en Tasmania in ruim 300 First Class Matches met een respectabel gemiddelde van meer dan 40.

Een verdere zoektocht voert langs William Gully, spelend voor Quidnuncs (prachtnaam!) in 1850, J.Slipper voor The Gentlemen of Middlesex in 1867, D.Stumpers voor Wanneroo in Perth en Reginald Scorer, all-rounder tussen 1921 en 1926 voor Warwickshire. We komen geen topcricketers met de naam Batter tegen, wel nog Ryan (Jersey) en Walter (Victoria) Driver en daar laten we het maar bij.

De bijnaam van Arthur Fielder was overigens Pip. What’s in a name?

Tom Matena


Hercules - VRA 4

Our first official game of the season was away to Hercules. With the ground being wet the game was reduced to 30 overs.We were put into Bat by Hercules on a pitch which was wet and slippery. The first couple of overs of the game we realised we were in for a grind. On what was a unplayable wicket and to add to that some fine disciplined swing bowling, Our openers Parag and Vivek started very cautious as survival was the main goal. But we lost parag early, then Pavan and Vivek took stock of the situation and decided to see through the initial spell of the bowlers to ensure the middle order was not exposed early. At the end of the first 10 overs the scoreboard read 20/1, at this moment a score around 100 looked like an above par score.Just when Vivek was getting a move on, he lost his wicket to an in swinger edging to the keeper. We lost another couple of wickets(Vishal and Saurabh) in quick succession with the score around 50. With all the activity happening at the other end , Pavan went about holding one end up.Hobby walked out to bat and decided to play aggressively which turned the momentum of the innings, he made a quick fire 27. With help of a Gritty knock of 41 from Pavan and some clean hitting from Subha and Atul. We were able to post 142 at the end of 30 overs.

With the sun shining bright in the afternoon, The conditions got favourable for batting, but our opening bowlers Vishal and Subha were right on the money from the beginning, With both of them bowling with good pace and control which helped Subha get 2 early wicket. The first change bowlers Pavan and Rakesh continued the good work, with Pavan getting 2 wickets. This did put Hercules on the back foot as they had lost their top order quite cheaply. But some wayward bowling(read wides) in the middle overs ,it looked like we had let Hercules come back into the game. But an inspired spell of bowling from Vivek(5-0-10-1) and with the help of some excellent catching and fielding we were able to the game back in our control. At the end we were able to win the game by 25runs giving Hobby a winning start to his captaincy reign. A good win to start the season but the only concern still remain with the no of extra’s (45 wides).

Highlights of the game:

Pavan fine innings of 41 Hobby’s Captain’s knock Excellent bowling Vivek and Vishal Good all round effort from Shubha Run out of Vishal catches of Rakesh Fielding of pavan

Brief score: Vra 4: 142/7 in 30 over Pavan 41, Hobby 27 Hercules 2: 122 in 27.2 overs

Bowling Card: Vishal : 4.2 -28-0 Subha : 6-19-2 Pavan : 4-17-2 Rakesh : 6-29-2 Vivek : 5-10-1 Manroy : 2-17-1


VRA 1 - Dosti 1

for the first match of the season VRA 1 hosted Dosti. A beautiful wicket had been prepared. Unfortunately, the previous 24 hours had seen a lot of rain fall and Ben Cooper and I were greeted with lakes on the covers and a gale force wind blowing early Sunday.
Despite the best efforts of both teams, there were a couple of significant wet areas on the square. It took a lot of work, time, wind, sun and eventually two coconut mats to make a 33 over match possible, starting 4 hours late.

I won the toss and sent a severely depleted Dosti in to bat. Luke Hartsink and Adeel Raja were the main destroyers, taking 7 wickets between them. There was also a wicket apiece for Ashir Abid and Leon Turmaine. A side on direct hit run out from Shirasse Rasool was perhaps the highlight. The less said about the standard of Dosti's batting the better. They succumbed for a paltry 56 in 25 overs.

After losing Marcus off the first ball of the chase, we knocked the runs off in 7 overs. Shirasse hit 27*. An easy win yes, but given the circumstances with the weather, not an easy day. I was proud of the hours of work the team put in to make play even possible. This year the competition will be interesting. Of the 10 teams I can see VOC, Dosti, ACC, and HBS struggle without their overseas players. Excelsior, Punjab, Sparta, HCC, VCC and VRA on the other hand, should be competitive. As captain of VRA I am grateful that we have a talented bunch of youngsters eager to impress. I certainly don't expect to win every game, but im looking forward to seeing the development of the younger guys. If we can combine that development with some standout performances from some of the more senior players we should be fairly competitive in the league. Get down to VRA this Sunday as we take on HBS. Enjoy a cold beer from the refurbished clubhouse, sit on the balcony and watch the future stars of VRA strut their stuff. Oh, and maybe Benny Cooper smashing some big sixes.

Peter Borren
VRA 1


MOP 1 VS VRA 3

MOP 1 VS VRA 3
VRA Won by 3 wickets

It was a misty Saturday. Weather was overcast, and it was scheduled to rain for the entire 1st innings. Thankfully VRA got to bowl 1st, and swung the bowl left, right, and center. It was an all round performance by us: with Piotr, Prasuk, and Fred taking 2 wickets a piece. The veteran, Bilal managed to chip in with 1 wicket. The standout performer was the debutant, Keshav with 3 wickets, who ironically did not sleep the previous night. MOP 1 was bowled out for a meagre 122.

VRA was set a target of 123, within 40 overs to chase. The chase began with Arsal and Steve opening. The VRA openers managed a first wicket partnership of 57 runs; scoring at about a run a ball. Mind you it was a green pitch with amazing bounce: however Arsal and Steve comfortably managed to to pull and hook the ball to the boundary. Arsal managed a quick fire 26, with 4 boundaries before being caught. Steve also eventually perished for 16; however he laid the foundations with Alex for what would become a match winning effort. Alex steered home the team with an unbeaten 36. With a total of 32 extras, VRA comfortably crossed the line with 3 wickets and 13.3 overs to spare.

A big shout out to the debuting captain: Prasuk Jain. He stepped up as Jeroen had stepped down due to personal reasons. Prasuk managed to not only lead the team to success, however he managed to keep everyone motivated throughout the game, with no negative effect on his personal performance. VRA 3, is in safe hands.

ZAMI 1 - ZAMI 2, first league game

First game of the league and it starts with yet another clash of the woods. Rain is in the air and it doesn’t look like it’s going to go away… should trade the bat for an umbrella. Nevertheless, the cricket continues. Zami 2’s win the toss and elect to field in the miserable weather. Richard and Eric starts the batting while the rest of the team shelter under a tent at the tennis club… slow start but runs start coming in, in the 4th over. Eric is the first to go after a great bowl from Alec (a zami part timer). Things slow down again for Zami 2’s until Richard decides he has enough of this rain and starts hitting the ball around, big six, new ball, great four and there he goes back to the dressing rooms. With Mike and Jelger in the middle the Zami 1’s put a great 62 run partnership after Jelger gets dropped 7 times. Players start coming in one after another while Mike sticks around and scores a well deserved 50 in his first game of the season. Zami 1’s continue to put a good defending score of 171.

Players head back to the club house in cars, bicycles and by foot from the 3rd field for an outstanding lunch (thanks to Layla and team) and dryer conditions in the recently renewed clubhouse (thanks to all the people involved). After a short break all players head back out in the wet conditions for the second innings.

Thomas S and Marnix head out on the field and due to lack of bowling control caused by the bad weather they are off to a good start and on 19 runs, just after 2 overs… looking good for Zami 2’s. The captain from Zami 1’s decides to change to himself, but the opening partners continue to score freely. After a 50 run partnership and change of bowling Mike from Zami 1’s get the first wicket of Marnix. Thomas and Wouter set up another 17 run partnership and it looks like Zami 2’s have a chance here, but then it starts raining wickets (excuse the pun). Zami 2’s lose 6 wickets for only 10 runs. Mike and Richard both take 4 wickets each to go through the middle order batsman quickly. Regular fast bowlers Hendrik and Daneesh go in, but decide to exchange their fast bowling for some spin and thanks to that both manage to take 2 wickets each to finish off the tail for a convincing victory winning by 52 runs.

All players are happy that the game is over regardless of the result because this means everyone can get into dry clothes and have jugs of beer in the clubhouse for the 1st time this season. Thanks to everyone for making it possible to have a good day of cricket, but can someone order better weather for the next game…

Clash of the woods Nr 6

Vra Zami 2 vs Zamı 1 27-6-2020

On Saturday the 27th of June the sixth consecutive clash of the woods was contested, this is the name used for the matches played between the teams Zami 1 and Zami 2, with Zami 1 3-2 ahead in this special corona series. The 2’s start fielding, and Frederik ten Kate (0-22-4) mostly manages to swing the ball from 2nd slip to fine leg, resulting in a lot of wides, from the other end Piotr Pasierowski (0-29-6) keeps a tight line. It is really the slower bowling from Marnix Hazeweijer (0-18-5) and captain Thomas Spits (0-14-4) that stop the opening batsmen from scoring freely. The 1st wicket stand impressively lasts until the 19th over when Berend Steenhof (33 off 72) loses his wicket in a somewhat peculiar way;
wicketkeeper Thomas Pasierowski stumps Berend with his foot, which according to the the laws must count as a run out. Still in is Andy Bolan, the man traumatized in his youth by having to bowl to former Dutch international Alexei Kervezee on this very same ground, is now determined to show the world that he can make as many runs as he himself conceded on that dark particular day in the past. It is not sure if he managed (author will have to dig into the archives) but a very well made 44 off 46 balls is the result of this great effort, ultimately succumbing to the skiddy pace of Maxwell Charlesworth (1-38-7). The 1’s at this point are now on a score of 94. A couple of their middle order batsmen fall in succession to the superb bowling of new member Divan Dreyer (4-23-7) and the last good partnership of the innings comes from comeback kid Ruben Koolhoven (13 off 32) and latest transfer Hendrik Kruger (28 off 26). The 1’s end their innings at 167.

The 2’s open with experienced opening specialist Thomas Spits (26 off 34) and newest band member Milo Fordham (6 off 32). This partnership ends in the 10th over and the feared Thomas Pasierowski walks onto the field. What follows is a beautiful display of batting with plenty of boundaries. He, according to his own words, even reached ‘the zone’, a rush of unstoppability and endless satisfaction. Others would describe this as a weird voice in his head telling him to drop down on one knee and swing to the left. When veteran Bob-jan Spits (1 off 12) joins him at the crease runs flow freely and the 2’s seem to be cruising towards a solid victory. But then disaster strikes, the voices in Tommy P’s head become too confusing and he edges one into the hands of Prasuk Jain standing in third man (66 off 45). Frederik ten Kate then gets another chance to safe the day but after a few balls is back in the pavilion again. Could this be just a small drop in form or the beginning of a serious crisis like all great zami players before him experienced at some point in their careers, time will tell… Meanwhile paceman Danish Waheed is showing us that grueling fitness regimes during winter can pay off and starts knocking over the tail, ultimately resulting in a 5-wicket haul (5-17-6).

But then a seasoned campaigner gets up from his chair and enters the field, Ruurt Schreuder now joins Piotr at the crease for the last wicket partnership. Can Piotr and Ruurt save the game? Suddenly the comparisons with Headingly 2019 are striking. Piotr an experienced allrounder with a penchant for hitting the ball hard, tattooed body and compelling charisma resembles a Ben Stokes. Ruurt on the other hand is like Jack Leach wiping his glasses inbetween deliveries. Piotr strategically looks for 2’s 4’s and 6’s and a single of the last 2 balls of the over to keep strike as much as possible. The 2’s at this point still need 29 more runs and the atmosphere is thrilling. A repeat of Headingly 2019 wasn’t to be, in the 29th over a quicker ball from offspinner Andy Bolan finds its way into Piotr’s stumps (10 off 12). The 2’s are all out on 143 and the 1’s led by Willem van Mierlo run across the field celebrating exuberantly.

Zami 1 wins by 24 runs

Frederik ten Kate

KNCB protocollen

Competities
De afgelopen week heeft KNCB een inventarisatie gedaan naar veldenbeschikbaarheid en de voorkeuren van clubs/teams wat betreft de gewenste formats. De verruiming per 1 juli geeft negen beschikbare weekenden tot eind augustus en daarmee de mogelijkheid tot het spelen van minimaal een halve competitie in alle klassen. Waar mogelijk zullen de beschikbare velden in de eerste twee weken van september nog gebruikt worden. Hierbij ontvangen jullie de schema's voor het eerste weekend (dames & lagere klassen) en de volledige schema's van de THE/OV-klassen. Willem Winckel verspreidt de schema's voor de zami's, de jeugdcompetities zullen morgen volgen. De komende dagen worden de schema's in e-cricket ingevoerd.

THE-klassen
De TK/HK/EK teams hebben een duidelijke voorkeur aangegeven voor het spelen van de gebruikelijke 50 overs. Een aantal maanden geleden zijn alle spelerslijsten ingestuurd. De KNCB kan zich voorstellen dat jullie i.v.m. de reisbeperkingen door het coronavirus een aantal spelers op deze lijst willen laten vervangen. Wijzigingen kunnen tot uiterlijk morgenochtend (donderdag 2 juli) 12:00u worden doorgegeven aan Bart Kroesen. Voor de TK/HK wordt tevens een T20 competitie georganiseerd. Er zal zoveel mogelijk worden gespeeld in regionale poules op vrijdagavond of zaterdagmiddag met een finaledag eind augustus of begin september.

Overige klassen

In de Overgangsklasse en 2e/3e klasse wordt 40 overs gespeeld, de zami’s en zomi’s blijven 35 overs spelen. In de damescompetitie stonden oorspronkelijk twee formats gepland, T20 en 35 overs, in deze competitie is in onderling overleg gekozen voor 30 overs. De jeugd speelt hun gewone formats in de negen beschikbare weekenden in juli en augustus en daarna finalerondes en finaledagen in september.

Algemeen protocol verantwoord sporten
Het algemeen protocol verantwoord sporten (bijlage) is op een aantal punten aangepast. De aanpassingen betreffen de volgende onderwerpen:

het verantwoord omgaan met de 1,5 meter regel; het verantwoord omgaan met de hoeveelheid toeschouwers in binnen- en buitensportaccommodaties; in het bijzonder het placeren, registeren en doen gezondheidscheck. Cricketprotocol De afgelopen weken is er door veel clubs al ervaring opgedaan met het cricketspecifieke protocol (bijlage). Op basis van deze ervaringen en de huidige ontwikkelingen en maatregelen is het cricketprotocol op een aantal punten gewijzigd:

vanaf 1 juli mogen er wedstrijden worden gespeeld en is publiek welkom (bij >250 is reserveren verplicht);

kleedkamers en douches mogen vanaf 15 juni 2020 weer gebruikt worden, voor 18 en ouder geldt, houd hierbij de 1,5 meter afstand. Het toewijzen van twee kleedkamers aan één team is wenselijk;

de thuisspelende club maakt afspraken met de bezoekende vereniging over de lokale coronamaatregelen. Denk aan aantallen bezoekers, wel/niet kunnen aanbieden van de lunch, parkeren en eventuele aanvullende routing en accommodatie specifieke zaken;

de thuisspelende club zorgt voor een herkenbare corona-coördinator voor een goed verloop van de wedstrijden en het nakomen van de maatregelen;

in sommige (wedstrijd)situaties mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Denk hierbij aan de wicketkeeper en slipfielders. Spelers aan de kant, wachtend om in te gaan of die reeds uit zijn, dienen 1,5 meter afstand te houden;

tijdens iedere drinkbreak worden de handen en de bal schoongemaakt.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures