How's That! 19 July 2022

Year 90 Issue 14

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Voorwoord

En daar was die dan eindelijk, bijna drie maanden later dan normaal. Gewoonlijk bestel ik de nieuwste editie van Wisden Cricketers’ Almanack eind februari en heb haar ruim twee maanden later in mijn bezit. Dit jaar liep het evenwel anders. Of het nu door de Brexit kwam of door een ander obstructie plegend fenomeen, maar van de Engelse uitgever hoorde ik taal noch teken. Uiteraard gunde ik hem het voordeel van de twijfel, een mens is ook maar een mens, maar toen ik half mei nog niets vernomen had, begon er iets te knagen. Weer ging er een maand voorbij en nog steeds was het gele turfje in geen velden of wegen te bekennen. Ik besefte dat er harde maatregelen nodig waren en contacteerde een bedrijf dat gespecialiseerd is in de import van Engelse boeken. En ja hoor, dat kon de Wisden leveren, zij het tegen een woekerprijs. Ik ging akkoord en na een paar dagen had ik 1536 pagina’s met alle ins en outs van het cricketjaar 2021 in handen. Voordat ik het boekwerk opensloeg, liet ik eerst mijn blik gaan over de planken die speciaal voor mijn Wisdens zijn bestemd. Liefkozend nam ik het oudste exemplaar even in mijn handen. Het is de editie van 1895, niet helemaal in ‘mint condition’, maar wel in alleszins passabele staat. Met haar 386 pagina’s omvat ze slechts een kwart van de huidige editie, maar editor Sidney H. Pardon staat garant voor uren onversneden leesgenot. Ook toen al was er een afdeling obituaries, hoewel die gewoon ‘Deaths in 1894’ heette. Onder de gestorvenen is Tom Adams, geboren op 2 mei 1813. ‘With the death of the veteran Tom Adams there passed away one of the last connecting links between the present generation and the famous Kent eleven of which Alfred Mynn, Fuller Pilch, Felix en Hillyer were the chief members.’ Wat een namen wat een nostalgie! En heb je tegenwoordig de ‘Five cricketers of the year’, toen had je al ‘Five young batsmen of the season’. De namen? A.C. MacLaren, Charles B. Fry, William Brockwell. J.T. Brown en Thomas Hayward. Enkelen van hen zouden geschiedenis schrijven. Met moeite zette ik het fragiele boek weer op zijn plank, opende daarna Wisden Cricketer’s Almanack 2022 en wist dat ik de komende weken geen ander boek ter hand zou nemen. Ik houd u op de hoogte.

H.O.

Uitslagen afgelopen weekend

VVV3 232 (38.3) – VRA3 252 v 8 (40)
Excelsior’20 3 243 (34.1) – VRA6 248 v 8 (35)

Leg of mutton sleeves

Tot nu toe is het damescricket er postaal bekaaid van afgekomen.
Is het trouwens dames- of vrouwencricket? Als man zit je voor je het weet, en niet alleen taalkundig, in de verdachte hoek. Maar goed, internationaal heeft men het over ‘women’s cricket’. En hoewel ik bij ijssalon Venetië in de Scheldestraat nog steeds een dame blanche bestel, zal ik het voortaan over vrouwencricket hebben.
Alleen nu nog even niet, want de charmante vrouwspersonen op de ansichtkaart van deze keer waren beslist dames, beter gezegd jongedames.

Het gaat hier om een staatsieportret uit 1898 van het Cricketteam van het Royal Holloway College. Niet zo maar een schooltje. Het werd in 1886 door Queen Victoria persoonlijk officieel geopend als een ‘all-women college’ en maakte vanaf 1900 deel uit van de universiteit van Londen. Het College is gehuisvest in een immens en adembenemend gebouw, dat zich ten westen van Egham, op zo’n 30 kilometer van Londen, bevindt. Vanaf 1945 zijn er ook mannelijke studenten welkom.
Het zedelijk bewind van koningin Victoria was op Holloway van begin af aan maatgevend, zeker wat de cricketkleding betrof. De whites van de jongedames bestonden uit een blouse met een hoog sluitende kraag, een hermetisch gesloten keurslijf met pofmouwtjes (‘leg of mutton sleeves’) en een (zéér) strakke riem. Een badge, een stropdas en een strooien hoedje completeerden dit geheel.
Petje af voor deze meiden, die in dergelijke sportieve Victoriaanse kuisheidsgordels gestoken, een balletje wisten te bowlen.

Hoewel altijd overschaduwd door de (media)aandacht voor het spel van de mannen genoot en geniet het vrouwencricket sinds de eerste èchte wedstrijd in de buurt van Guildford in 1745 ( maids of Bramley tegen eleven maids of Hambledon ) een groeiende populariteit. Country House cricket gedijde in Victoriaanse tijden en na WO I deed het ladies cricket haar intrede op de grote Engelse kostscholen.Vandaag de dag wordt vrouwencricket over de hele wereld in de breedste zin van het woord beoefend.

Prachtig! Maar ik zoek mij nog steeds suf naar de betreffende ansichtkaarten. Maakt mij niets uit of daarop cricketende dames of vrouwen staan afgebeeld.

Tom Matena

Vriendenloterij - doe mee en steun VRA!

VRA staat ingeschreven als te steunen vereniging bij de Vriendenloterij. Dit betekent dat u in plaats van door de Vriendenloterij gekozen goede doelen, VRA kunt steunen met uw gekochte loten.

Hoe werkt dat?
De Vriendenloterij kent 40% van de aankoopprijs van elk lot toe aan VRA. Dit is 85 euro per jaar per lot. De aankoopprijs per lot verandert niet door VRA te steunen. Dit is dezelfde prijs als bij het steunen van de eerder genoemde goede doelen. Maak ik dan nog wel evenveel kans om te winnen? Ja zeker! Winst gaat via de Vriendenloterij per postcode en lotnummer niet per doel/vereniging dat gesteund wordt.

Hoe kan ik VRA steunen?
Ik heb al loten
1. Bel 0880201020
2. Kies uit het keuzemenu 'overige vragen' via toets 5 om met een telefonist in contact te komen.
3. Geef uw gegevens door en meldt dat u uw loten graag wilt omzetten naar de vereniging 'SV VRA'. Dit proces duurt ongeveer 3 minuten en brengt geen extra kosten met zich mee.

Ik heb nog geen loten
1. Ga naar de Vriendenloterij website en kies "Meespelen"
2. Kies de optie 'een club, vereniging of stichting naar keuze'
3. Zoek op 'SV VRA Amstelveen'
4. Vul de gevraagde gegevens in
5. Geef toestemming. Dit proces duurt ongeveer 5 minuten en hiermee koop je 1 lot.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures