How's That! 13 September 2022

Year 90 Issue 22

Clubblad Amsterdamse Sportvereniging VRA


How's That verschijnt tijdens het cricketseizoen wekelijks


Test 2022: VRA - ACC

Vlnr: Saranga Liyanage, Louis Collignon, Thomas Spits, Prasun Banerjee, Pragam Rathore, Andrew Pulver, Harpreet Singh, Jouk Jansen (umpire), Berend Steenhof (cpt.), Katie Harris, Thomas Pasierowski, Piotr Pasierowski, Martijn Besier.
Missing in picture: Keshav Lal, Ashwin Oppu, Prasuk Jain (umpire)

Alle cricketers zijn optimisten, sommigen zelfs opportunisten. De groep cricketers hierboven kunnen tot beide groepen worden gerekend. Wanneer begin vorige week weermannen melding beginnen te maken van een op handen zijnde definitieve weeromslag mag dat de pret op het vooruitzicht het seizoen af te sluiten met een nieuwe editie van de ‘Test’ tussen ACC en VRA op het allermooiste veld van Nederland niet drukken. Dagenlang worden screenshots in de groepsapp gedeeld van weersvooruitzichten die de inevitable, een regenachtig weekend, ontkrachten. Het zal vast wel meevallen met die voorspelde 15mm op vrijdag en die 13mm op zaterdag: “Op zondag is het sowieso droog”. Uiteraard is één zondag volstrekt onvoldoende om vier innings te spelen.

Eenzelfde soort opportunisme heeft de tegenstander in zijn greep genomen. ACC, deze editie aangevoerd door alweer hun vijfde captain in elf jaar, Ezzat Muhseni, meldt zich vrijdagmiddag klokslag 14:00 voltallig in het Bos in afwachting van de toss. Na de voorgaande negen edities een voortreffelijk gastheer te zijn geweest kijken zij ook reikhalzend uit naar een test match op een echt graswicket. In alle vorige edities vond deze wedstrijd plaats onder leiding van Andrew Baird. Helaas moet hij dit jaar verstek laten gaan maar wordt zijn plek voortreffelijk ingenomen door Jouk Jansen, hierin geassisteerd door de getalenteerde jonge umpire Prasuk Jain, die deze editie als speler wegens blessureleed aan zich voorbij moet laten gaan. Ezzat deelt de eerste klap uit als de Pound op de grond het gelaat van wijlen Elizabeth the Great laat zien. ACC moet winnen om de trofee in bezit te nemen en vraagt VRA te gaan batten.

De eerste innings van VRA neemt 73.3 overs in beslag, waarvan er slechts 23 op vrijdag worden afgewerkt wegens de inevitable. Het levert ACC op vrijdag wel de wickets van Thomas Pasierowski (29), Louis Collignon (6) en Martijn Besier (6) op. Met vereende krachten, optimisten weet u nog, dekken we de volledige square af in de hoop op een vroege start op zaterdagochtend, een beetje tegen beter weten in… Toch betreden umpires, ACC en batsmen Prasun Banerjee (10) en Saranga Liyanage (25) om 11:45 het veld onder een voorzichtig doorbrekend zonnetje dat gedurende de dag steeds feller gaat schijnen. Wickets blijven vallen, totdat batsmen #9, Ashwin Oppu, en #10 Keshav beginnen aan een partnership van 124 runs waarmee de innings op een zeer acceptabel totaal van 279 eindigt.

Gek genoeg zal de eerste innings van ACC ook 73.3 overs in beslag nemen, maar stranden op zondagochtend met de score op 229 runs. Vooral het partnership (78) tussen Joost Bakker en skipper Muhseni, die en passant zijn in eigen woorden eerste echte maiden fifty laat noteren, zorgt voor dit totaal. Pick of the VRA bowlers op zaterdag is Piotr Pasierowski (17/3/46/3) en op zondagochtend Pragam Rathore (6/3/10/3). ACC sluit op zaterdagavond hun eerste innings met een tussenstand van 142/3 waarna alle pundits op een druk VRA terras het erover eens zijn dat deze editie van de test ‘dood’ is en de draw onvermijdelijk. Ook ik moet bekennen dat met nog alleen zondag voor de boeg de ‘win predictor’ toch sterk naar een draw neigt. Overigens kent onze club tijdens de test match tientallen, zoniet honderden cricket pundits, het geeft de burger moed 😉

Tijdens de lunch op zondag besluiten we met een 1st innings lead van 50 agressief te gaan openen om zo ergens rond 17:00 te declareren en ACC uit te dagen om in de resterende 2 ½ uur voor de winst te gaan. Opener Harpreet Singh gaat voortvarend van start. Aan de andere kant lijkt Thomas Spits andere instructies te hebben gekregen. In een verwoestend spell van Bart Sandberg gaat het echter plotseling helemaal mis. Tussen de 14e en 19e neemt hij drie wickets en spoort hierbij zijn collega Girish Chauhan aan die dit opvolgt met twee wickets. Met een lead van slechts 120 wordt het nu zaak de komende 1 ½ uur tot tea de deur dicht te gooien en geen wickets meer te verliezen. Prasun en Thomas P. houden het een uurtje vol waarna Thomas P. en ondergetekende de tea ongeschonden halen. Met een lead van 150 nog steeds veel te weinig om ook maar aan een declaratie te denken. Immers zijn wij de trotse bezitters van de trofee. Onder het genot van zoetigheid keert het opportunisme toch weer terug in de hoofden van de VRA batsmen en we besluiten na de thee toch de lead snel te laten groeien. Als het 17:12 is durft de skipper (40) te declareren met een veilige marge van 262 dankzij een snelle 57 van Pragam Rathore. 262 runs in om en nabij de 34 overs (RRR 7.70) lijkt onmogelijk, toch…. ACC pakt de handschoen op, ‘dood of de gladiolen’, en Berend Edelenbos begint met zes harde runs van Piotrs eerste over. Andrew Pulver, een beetje ongelukkig in ACC’s eerste innings, begint van de andere kant en pakt op z’n eerste bal het wicket van Roelof Balk (zie foto) en herhaalt hetzelfde trucje in z’n tweede over.

Met beide openers zo snel aan de kant weigert ACC de handdoek te werpen en batsmen #3 en #4 gaan optimistisch verder, waarbij #4 zo ver zijn crease uitloopt dat bowler Piotr zeer snel denkend met bal in hand van het reeds gebroken wicket één stump uit de grond trekt. De gevaarlijke Bart Sandberg gaat voor een Diamond Duck, ACC op 12/3 en in all sorts of trouble. Het wordt nu echt tijd voor plan B., de eervolle draw. Maar dan moet het onophoudelijk aanvallen van het wicket door spinners Martijn Besier en Pragam Rathore nog beginnen. Met de wijzers van de klok op 18:30 is er nog een uur te spelen en een minimum van 17 overs voor de VRA om de resterende vier wickets te nemen en net als vorig jaar met de volle buit aan de haal te gaan. Vooral Pragam geselt de lower order van ACC weer en pakt wickets 7, 8 en 9 (zie foto).
Met de klok op 19:22 geeft umpire Jouk aan dat er nog drie overs gebowled mogen worden. Een upbeat Saranga Liyanage, z’n landgenoten winnen de Asia Cup, perst er nog één keer alles uit. Hij zal de laatse over bowlen… Dot – Dot – Wicket! VRA wint met three balls to spare… Extreme blijdschap bij VRA en bittere teleurstelling bij de bats(wo)men. Wat een wreed spel!

Terug naar start. Realisten voorzagen een verregende test, optimisten zagen kansen en opportunisten droomden over de mooiste editie tot dusverre… het perfecte einde van misschien wel het mooiste cricket seizoen (West Indies, Pakistan en Engeland op bezoek) in Nederland ooit. Gebroederlijk wordt er nagepraat en gedronken, worden Jouk en Prasuk bedankt en Layla en haar staf in het zonnetje gezet. Zullen we volgend jaar dan toch echt een keer twee tests spelen, zeggen we tot besluit tegen elkaar. Eén aan het begin van het seizoen, één aan het einde van het seizoen. Aan animo geen gebrek onder deze opportunisten.

Berend Steenhof

Kick Schröder, pionier van de Nederlandse sportjournalistiek

Vandaag 13 september 2022 is de 150e geboortedag van Johan “Kick” Schröder, de beste Nederlandse voetballer en cricketer van de negentiende eeuw. Als hoofdredacteur van De Telegraaf gaf hij de nog jonge sportbeweging een enorm podium.

Amsterdams Stadsarchief

‘Amsterdam’s, ja Holland’s geestigste en strijdlustigste journalist werd op 11 September 1871 op de Weteringschans geboren,’ schreef R. Tempel in 1941 in het boek Roodbaard de spotter, herinneringen aan een groot journalist, de biografie van Kick Schröder. ‘Kick’s vader was Duitscher en kwam uit Norden (Hannover), zijn moeder was geboortig uit Leer.’

Schröder is zonder twijfel één van de allerbelangrijkste journalisten van begin vorige eeuw. ‘Zijn naam – en vooral zijn bijnaam Barbarossa – is onlosmakelijk verbonden met de wilde jaren van De Telegraaf’, aldus Mariëtte Wolf, auteur van Het geheim van De Telegraaf. Precies anderhalve eeuw later is zijn naam en werk echter grotendeels vergeten, net als zijn enorme invloed op zowel de sportwereld in de prille begintijd als de ontwikkeling van de sportjournalistiek.

Onbezonnen jeugdjaren
Als sportman had hij allang nationale bekendheid voordat hij in 1902 werd aangesteld als hoofdredacteur van De Telegraaf. Onder zijn leiding won de Amsterdamse voetbalclub RAP in 1898 de eerste officiële landstitel in het Nederlandse voetbal, net als de beker. In 1894 was hij ook de aanvoerder van het eerste officieuze Nederlandse elftal uit de geschiedenis, tijdens een wedstrijd in Rotterdam tegen Felixstowe. En ook als cricketer bereikte hij zo’n hoog niveau dat hij tot in Engeland een gewaardeerd speler was.

Precies dertig jaar later keek Schröder terug op die eerste wedstrijd van het Nederlands elftal, in het voorwoord van het boek Onze Voetballers van H.K. Teune. ‘Het Spartaveld, met zijn fijngestampt steenkolengruis, dat je na afloop met een tandenborstel uit je ontvellingen moest wegschuieren, het geestdriftige Rotterdamsche publiek, de Engelschen als tegenstanders en ik zag het wakkere elftal, waarmee we voor het eerst Nederland vertegenwoordigden, weer voor me.’

Vol weemoed vertelde hij over zijn medespelers. ‘Wij waren nog in de onbezonnen jeugdjaren van het voetbal, zonder statige tribunes, zonder penningmeesters met banksaldi en zonder trainers. Wij schopten zooals wij geschoend waren, liepen elkaar omver, hielpen elkaar op, vergaten wel eens den bal voor het genoegen van een stevige botsing, hadden groote monden en na afloop nog grootere harten en het moesten al heel rare tegenstanders zijn als ze er niet een plaatsje in vonden. Zoo speelden wij voetbal, genoten meer dan het handjevol publiek.’

Hoofdredacteur
Schröder had een vlijmscherpe pen, die hij veelvuldig gebruikte in de eerste sportbladen van ons land, nog voordat dagbladen de moeite namen om over sport te schrijven. Daarbij had hij geen enkele moeite om de wedstrijden te verslaan, waarin hij zelf had meegespeeld! Hij gaf zichzelf graag goede recensies, maar die waren eigenlijk ook wel terecht.

Een voorbeeld is van RAP tegen Go-Ahead uit Wageningen op 10 november 1895, niet te verwarren met die uit Deventer, waar zijn ploeg met 16-0 won, een recorduitslag. ‘Geen onderaardsch gerommel, noch vallende sterren of vlammende spreuken aan den hemel hadden de catastrophe aangekondigd, die Wageningen boven het hoofd hing,’ opende hij zeer poëtisch het verslag over zijn eigen wedstrijd.

Zeven jaar later vroeg zijn vriend Hak Holdert of hij hoofdredacteur van De Telegraaf wilde worden, toen nog een links-liberaal-socialistisch Amsterdams dagblad met een beperkte oplage. Schröder stemde toe, waarmee deze krant opeens een gigantisch netwerk had binnen de sportwereld. Schröder kende tenslotte iedereen en zo had de nog prille sportbeweging opeens een ingang bij een zeer ambitieus dagblad, dat in de jaren erna inderdaad stevig groeide. Er werd zelfs sportnieuws op de voorpagina geplaatst, een doorbraak voor de ontwikkeling van de Nederlandse sport. Zonder Schröder was dat ongetwijfeld later alsnog wel gebeurd, maar mede dankzij hem kregen de sporters voor het eerst een groot podium in de Nederlandse pers.

Gearresteerd
Als hoofdredacteur bemoeide Schröder zich overal mee onder de beruchte schuilnaam Barbarossa, verwijzend naar zijn woeste rode baard. Zijn dagelijkse columns en reportages gingen over sport, theater, de Amsterdamse politiek en het dagelijks leven, gelezen door een dagelijks publiek van honderdduizenden lezers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hij radicaal stelling tegen Duitsland, volgens Schröder het grootste gevaar voor de veiligheid van het continent. De Nederlandse regering vreesde dat zijn columns de Nederlandse neutraliteit in gevaar zouden brengen en liet hem daarom oppakken. Het was ongekend dat een overheid een hoofdredacteur van één van de belangrijkste kranten uit huis sleepte.

Dat gebeurde op 4 december 1915, nota bene toen Schröder Pakjesavond vierde met zijn gezin. Onder de ogen van zijn kinderen werd hij meegenomen vanaf zijn huis op Weesperzijde 17 in Amsterdam, aangeklaagd voor een artikel op 27 november, waarin de neutraliteit van Nederland ter discussie werd gesteld.

Natuurlijk schreeuwde De Telegraaf moord en brand. Bijkomend voordeel was dat de arrestatie zeer goed was voor het aantrekken van nieuwe abonnees, zoals de krant al snel op de voorpagina meldde. De affaire duurde ruim twee weken, met een debat over de persvrijheid in Nederland. Op de ene dag ondertekende een groot aantal hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam een petitie om Schröder vrij te laten, waarna krantenconcurrent Het Volk heel gemeen de namen noemde van de professoren, die niet hadden ondertekend. Na vijftien dagen kwam Schröder weer vrij.

In 1938 is hij overleden na een hartaanval.

Jurryt van de Vooren

Vriendenloterij - doe mee en steun VRA!

VRA staat ingeschreven als te steunen vereniging bij de Vriendenloterij. Dit betekent dat u in plaats van door de Vriendenloterij gekozen goede doelen, VRA kunt steunen met uw gekochte loten.

Hoe werkt dat?
De Vriendenloterij kent 40% van de aankoopprijs van elk lot toe aan VRA. Dit is 85 euro per jaar per lot. De aankoopprijs per lot verandert niet door VRA te steunen. Dit is dezelfde prijs als bij het steunen van de eerder genoemde goede doelen. Maak ik dan nog wel evenveel kans om te winnen? Ja zeker! Winst gaat via de Vriendenloterij per postcode en lotnummer niet per doel/vereniging dat gesteund wordt.

Hoe kan ik VRA steunen?
Ik heb al loten
1. Bel 0880201020
2. Kies uit het keuzemenu 'overige vragen' via toets 5 om met een telefonist in contact te komen.
3. Geef uw gegevens door en meldt dat u uw loten graag wilt omzetten naar de vereniging 'SV VRA'. Dit proces duurt ongeveer 3 minuten en brengt geen extra kosten met zich mee.

Ik heb nog geen loten
1. Ga naar de Vriendenloterij website en kies "Meespelen"
2. Kies de optie 'een club, vereniging of stichting naar keuze'
3. Zoek op 'SV VRA Amstelveen'
4. Vul de gevraagde gegevens in
5. Geef toestemming. Dit proces duurt ongeveer 5 minuten en hiermee koop je 1 lot.

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures