How's That! 27 mei 2020

Jaargang 88 Nummer 5

Voorwoord

De tv-kabelexploitant wist niet wat hij bij mij aanrichtte toen hij in de lente van 1990 besloot dat het kijkerspubliek in mijn toenmalige woonplaats D. voortaan mocht gaan genieten van al het schoons dat de BBC te bieden had. Omdat die zendgemachtigde toen nog beschikte over de uitzendrechten van de Test Matches gespeeld op Engelse bodem betekende dit voor mij dat ik eindelijk kon gaan genieten van een vijfdaagse crickettraktatie.

Op 26 juli van dat jaar zat ik dan ook vol verwachting klaar voor de eerste Test tussen Engeland en India op Lord’s. Het werd een in vele opzichten memorabele match, niet omdat hij spannend was - Engeland won dik -, maar wel vanwege een paar individuele prestaties die eruit sprongen. Een ervan kwam op naam van Graham Gooch die het in de eerste Engelse innings op zijn bekende IJzeren Heinige manier bracht tot 333 runs voordat hij door Prabhakar werd gebowld.

Dat laatste was maar goed ook, want ik begon al bang te worden dat hij het toenmalige record (365 not out) van de fameuze West-Indische all-rounder Gary Sobers zou verbeteren. Stijve degelijkheid contra souplesse, ik wist wel waarvoor ik koos. Engeland liet het tenslotte bij de mammoetscore van 653/4 d waar India het ook niet misse totaal van 454 runs tegenover stelde. Het zou niet genoeg blijken, want Engeland bracht in zijn tweede innings nog snel 272 runs op het bord, waarna India niet verder kwam dan 224 all out.

Tot zover de koele cijfers die me na afloop eigenlijk al snel niet meer interesseerden, vol als ik was van het optreden van een van de unsung heroes van deze match die in bijna geen enkel krantenverslag op de dinsdag na de strijd werd genoemd. Hij was klein, hij was dik, hij was over de veertig en hij leek in de verte wel een beetje op Barney Rubble uit The Flintstones. Na zijn ultra-korte, ietwat koddig ogende, run-up bowlde hij off-breakjes die Engelse commentatoren altijd en eeuwig ‘innocuous’ noemen, weinig aanstootgevende balletjes die niettemin te machtig waren voor cracks als Shastri, Azharuddin en Kapil Dev. Zijn naam: Eddy Hemmings. Hij werd geboren op 20 februari 1949 en was bij zijn Test-debuut in juli 1982 dus al 33 jaar. Een kleine tien jaar werd hij bij tijd en wijle opgeroepen, bij gebrek aan beter zou je bijna denken. Hij zou het uiteindelijk brengen tot 16 Tests en 33 ODI’s en eenmaal de echte heldenstatus bereiken door als nightwatchman 95 runs te scoren.

‘Eddy Hemmings is remembered for all the wrong reasons’, luidt de kop boven een aan hem gewijd artikel, want als zijn naam wordt genoemd denken velen aan de vele keren dat hij werd weggetimmerd. Toch spreken de cijfers in Eddy’s voordeel merkt de schrijver van het artikel fijntjes op. In 518 First Class Matches nam hij 1515 wickets en ook als batsman stond hij vaak zijn mannetje, al was zijn ‘tendency to be overly aggressive’ vaak zijn ondergang.

Goede, oude Eddy. Ik moet in dit cricketloze tijdperk vaak aan hem denken. Op internet zag ik dat hij nu een village shop annex postkantoor runt in West Butterwick (Lincolnshire). Voor mijn geestesoog zie ik hem staan met zijn buikje rustend op de toonbank, genoeglijk koutend met zijn dorpsgenoten en zich geheel en al onbewust van het feit dat er in Nederland een fan woont die hem niet is vergeten.

Harry Oltheten


Cricketplannen op VRA voor de komende weken

27 mei 2020 -

Translation of this page

Na de bekendmaking van de verdere versoepeling van de coronamaatregelen , kunnen we nu steeds meer cricket gaan verwachten op onze velden. Op deze pagina wordt telkens bijgehouden wat er kan en wat de regels zijn waar iedereen rekening mee moet houden.

Het Coronaprotocol

De voorwaarden waaronder cricket is toegestaan zijn uitermate streng. Daarnaast veranderen de regels voortdurend. Daarom proberen we het protocol om veilig te kunnen cricketen zo goed mogelijk bij te houden op de speciale pagina met de Coronaregels. Gelieve deze nauwgezet te lezen en na te leven.

Voorbereidingen

In elk geval de komende 3 weken hebben we nog niet de beschikking over de kooien. Dat betekent dat alleen op veld 2 getraind kan worden. Afgelopen zaterdag zijn de matten weggehaald en heeft de gemeente het gravel gëegaliseerd. Daarna moeten de nieuwe matten gelegd worden. Daar wordt nog aan gewerkt.

We verwachten opnieuw dat alle teams die willen komen trainen ook bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken om de accommodatie klaar te maken om te kunnen trainen. Meld je aan bij je captain. Teams die zich onderscheiden op het gebied van werken aan de club krijgen ongetwijfeld voorrang bij de indelingen.

Trainingen

Het Bestuur en de Elftalcommissie is druk doende geweest om trainingsschema's te maken die rekening houden met alle mogelijkheden én belemmeringen rondom corona. De registratie voor de trainingen heeft geleid tot een run op de beperkte plekken. Alle plekken, op 1 na, zijn nu gevuld.

Aangezien we te maken hebben met strikte limieten aan het aantal spelers per trainingssessie, is besloten om te gaan werken met trainingsslots. Op die manier kan ieder lid zich inschrijven voor een slot dat beschikbaar is. Inschrijven voor de beschikbare training slots gaat via dit

Voor de trainingen gelden in elk geval de volgende afspraken:

  1. Iedereen wordt geacht zich strikt aan de coronaprotocollen van alle instanties te houden. Hier wordt streng op toegezien, zowel door het Bestuur als door ambtenaren van het Amsterdamse Bos. Er staan hoge boetes op.
  2. Training is alleen beschikbaar voor leden die hun contributie betaald hebben of een afspraak met de Penningmeester hebben.
  3. Trainingen worden gegeven door Peter Borren en Vikram Singh.
  4. Het is niet toegestaan om te trainen met een eigen groep, buiten het schema om.
  5. Leden kunnen alleen trainen in het tijdslot waarvoor ze zich hebben ingeschreven.

Wedstrijden

Onder de geldende regels is het mogelijk om onderlinge wedstrijden te organiseren. Het Bestuur en de Wedstrijdcommissie willen zo veel mogelijk cricket op de velden faciliteren. Er is nagedacht over een wedstrijdschema waarbij allerlei wedstrijdvormen en combinaties mogelijk zijn. Dat worden bijvoorbeeld meervoudige clashes of the Woods en andere onderlinge wedstrijden! Daarnaast willen we iedereen in de gelegenheid stellen om zo veel mogelijk mee te kunnen spelen. We hebben daarvoor geïnventariseerd wanneer spelers beschikbaar zijn. Op basis daarvan kunnen we indelingen maken.
Kijk in het wedstrijdschema welke wedstrijden op het programma staan.

Wil je dit seizoen meespelen? Vul dan zo snel mogelijk het inschrijfformulier voor je beschikbaarheid voor de wedstrijden in.

Belangrijke links:
Inschrijfformulier voor de trainingen.
Inschrijfformulier voor je beschikbaarheid

Dit artikel wordt telkens bijgewerkt.

Translation of this page


Wedstrijdschema

We zijn weer begonnen!

Na dat eerst de jeugdtrainingen waren opgestart en onlangs ook de seniorentrainingen, is het nu weer mogelijk om onderlinge trainingswedstrijden tussen clubleden onderling te organiseren.

Zo hebben we al proef kunnen draaien met een U13 jeugdwedstrijd en een Zami 1- Zami 2 Clash of the Woods.

Voor komend pinksterweekend hebben wij de komende wedstrijden kunnen regelen.

DAG TIJD WEDSTRIJD VELD
Zaterdag 9:00 U11/U13 veld 2
Zaterdag 14:00 Zami 1/Zami 2 veld 2
Zondag 9:00 U13/U15 veld 2
Zondag 13:00 VRA 1 / VRA 2 veld 2
Zondag 14:00 VRA 3/ VRA 4/ VRA5 T20 veld 3

Trainingsschema 2020

27 mei 2020 -

Het trainingsschema bevat nu niet alleen tijden voor de Jeugd, maar ook voor Senior-leden. De 4 trainingsblokken zijn inmiddels vrijwel volgeboekt. We verwachten dat de 3 kooien begin juni weer beschikbaar zullen zijn. De beschikbare trainingsruimte zal dan ook worden verruimd.

Om de komende weken mee te kunnen trainen, moesten leden zich eerst registreren. Er zijn namelijk restricties met betrekking tot het maximum aantal mensen dat tegelijk mogen trainen. Om iedereen de kans te geven, kan men zich aanmelden voor één van de 4 beschikbare tijden. Inmiddels zijn alle plaatsen gevuld en is er alleen nog de mogelijkheid om op de wachtlijst te gaan staan.

Tevens dient iedereen die traint of speelt zijn of haar contributie voldaan te hebben óf een regeling met de Penningmeester te hebben.

DAG TIJD GROEP Opmerking DOOR
Maandag 17:00 - 18:30 Under 11 PB/VS
19:00 - 20:30 Registered senior members Full PB
Dinsdag 17:00 - 18:30 Under 17 At VRA PB
19:00 - 20:30 VRA 1 PB
Woensdag 17:00 - 18:30 Under 13 PB/VS
19:00 - 20:30 Registered senior members Full PB
Donderdag 17:00 - 18:30 Under15/Under19 At ACC PB
19:00 - 20:30 Registered senior members Full PB
Vrijdag 17:00 - 18:00 Under9 PB/VS
19:00 - 20:30 Registered senior members Full PB
Saturday 09:30 - 11:30 Under 13 PB/RS
12:00 - 14:00 VRA Dames 1 PB

Translation of this page


In great haste

Was Miss Rice uit Romsey in haar sas, toen ze de kaart, die op 10 februari 1907 vanuit Ivybridge was verstuurd, uit de brievenbus haalde? Of zou ze zich, evenals ik, maar dan ruim 113 jaar eerder, enigszins ontdaan hebben afgevraagd; Wat is dít nu?

klik op het plaatje voor het volledige beeld

Het komt natuurlijk vaker voor, dat iets niet aan ons verwachtingspatroon beantwoordt. Het vlees blijkt niet gaar te zijn, Messi mist een strafschop, Steve Smith scoort geen century. Daar kunnen we mee leven in de wetenschap, dat het incidenten van voorbijgaande aard zijn.

Op een cricketansicht verwacht men geen a-typische, expressionistische chaos aan te treffen. Botsingen, glij- en struikelpartijen komen we vaker tegen in het genre, maar deze ‘cricketimpressie’ beantwoordt aan geen enkele verwachting. Hij is eenmalig, hors catégorie en daarom interessant!

Allereerst springen vanzelfsprekend de harige dief van de cricketbal en zijn beide achtervolgers, twee hobbezakkige fielders met vrolijk gebloemde bloesjes, in het oog. Het drietal springt, rent en glijdt In great haste door het outfield.

In de verte nemen we een hysterische bezweringsdans van de wicketkeeper ( in H-vorm), een aan de grond genagelde mid wicket, twee wickets en één batsman waar. Bij gebrek aan umpires en dientengevolge waarschijnlijk ook aan een lost ball-call gaat de batsman vooralsnog onverdroten door met runnen. Evenals de umpires, is zijn partner in geen velden of wegen te bekennen.

Chaos troef, en die wordt nog eens benadrukt door de daaronder als botsautootjes door een doolhof meanderende woorden van de afzender met het groezelige monogram S.R.

Wij mogen hopen, dat Miss Rice over goede ogen, grafologisch talent en een flexibel nekgewricht beschikte. Alleen in dat geval heeft ze de In great haste geschreven tekst van haar broertje? (Simon Rice?) zusje? (Susan Rice?) kunnen ontcijferen.

S.R. valt, pal onder de hond, plompverloren met de deur in huis: ‘I write. Patrick has had no time this week’. Vervolgens schijnt het met moeder de goede kant op te gaan: ‘Mother seems much better today( Sunday). The swelling as(?)/is gone back a lot’.

En het lijkt in het algemeen wel goed te gaan, maar er blijft gevaar op de loer liggen: ‘Everything else alright so far’. Geen groots scribent(e), deze S.R, maar hij/zij sluit via een opwaartse bocht wel charmant af: ‘Hoping you are well. Love from all’.

Blijft de vraag: wie was er ooit verantwoordelijk voor een dergelijke curieuze cricketansicht?

Wie flink op het plaatje inzoomt, vindt in de beide onderhoeken op de voorzijde van de kaart het antwoord. In de linker benedenhoek staat in minieme drukletters ERNEST NISTER LONDON, in de rechter PRINTED IN BAVARIA.

Nister, geboren in 1842 in Darmstadt, was één van de belangrijkste pioniers op het gebied van beweegbare boeken. Hij was zelfs de uitvinder van het automatische pop-up boek, waarbij de kinderen niet aan lipjes of schuifjes hoefden te trekken. Verder was hij verantwoordelijk voor de productie van kalenders, wens- en ansichtkaarten.

Zijn toonaangevende firma in Nürnberg ( Bayern/Bavaria!), was zó succesvol, dat hij tegen het einde van de 19e eeuw een vestiging opende in Londen.

Ernest Nister – zelden kom je een naam tegen, die zich zo moeiteloos leent om zowel in het Duits als in het Engels authentiek te worden uitgesproken – overleed in 1906. De gewraakte kaart zal niet lang voor zijn dood in Beieren zijn gedrukt om in Engeland te worden uitgegeven.

Een Duitser verantwoordelijk voor authentiek Engels erfgoed. Dat kan hilarische gevolgen hebben.

Tom Matena


ZAMI 1 - ZAMI 2

Wedstrijdverslag volgt, maar hier volgt alvast een fotoimpressie.

Jeugd

De jeugd is volop bezig met cricketen. Binnenkort staan hier de verslagen van de eerste wedstrijden!

Onze sponsors

  • Gulpener
  • Voorneman Geenen Notarissen
  • ABN AMRO
  • 1 & 12 Ventures