Voorwoord
Voorwoord
1995 was een opmerkelijk jaar in mijn cricketleven. Niet alleen volgde ik voor het eerst een heel seizoen vaderlands topcricket, maar ook schafte ik me voor de eerste keer een exemplaar aan van Wisden Cricketers’Almanack, uiteraard een hardcover. Dat had een speciale reden. In 1994 waren er namelijk een paar cricketrecords gesneuveld die lang stand hadden gehouden.
Even ter herinnering. Op 11 januari 1959 scoorde de Pakistaan Hanif Mohammad in een halve finale van de Quaid-e-Azam Trophy een massieve 499 runs voordat hij het slachtoffer werd van een run out. Het einde van zijn innings was bepaald ongelukkig noemen. Met nog twee ballen te gaan op de derde dag meldde het handmatig bediende scorebord 496 runs. Hanif wilde die dag per se de 500 halen en gokte op een tweede run op die voorlaatste bal, opdat hij op de laatste de mijlpaal zou bereiken. Die gok pakte verkeerd uit. Had de bediener van het bord de score juist bijgehouden, dan had Hanif gezien dat hij op 498 stond en niet op 496. Die druk op een tweede run was er dus helemaal niet. Hij bleek iets met records te hebben, want krap een jaar eerder was hij als speler van Pakistan in Kingston getuige geweest van een ander record dat jaren zou blijven staan. De West-Indiër Gary Sobers produceerde toen tijdens de derde test tegen Pakistan in precies 614 minuten een imponerende 365 not out.
Beide records vielen in 1994 ten offer aan één man: Brian Lara. Tegen Durham kwam hij tot 501 not out en tegen Engeland tot 375, een totaal dat hij in 2004 nog zou verbeteren (400 not out). Over die 375, die door mij via ceefax op de voet werd gevolgd, schreef hijzelf het volgende: ‘De pitch was wat je noemt “een marble top”, ideaal voor een batsman. Ik wist dat we, als we de toss wonnen een grote score neer zouden zetten. Ergens achter in mijn hoofd speelde de gedachte aan een dubbele honderd, maar dat totaal stelde ik na de eerst dag, die ik eindigde op 164, bij. Misschien zat er wel een nieuw wereldrecord in. De zenuwen begonnen langzaam aan de overhand te krijgen, maar toch gaf ik geen kansen weg. Dit in tegenstelling tot mijn 501, tijdens welke ik werd gebowld door een no-ball en gedropt door Chris Scott toen ik nog maar op achttien stond. Die 375 betekende sowieso meer voor me dan de 501, omdat ze werd bereikt in een Test Match, O, wat had ik graag gezien dat mij vader dit had mogen meemaken.’
Geen wonder dat Brian na deze wapenfeiten behoorde tot de ‘five cricketers of the year’. ‘The unparalleled glut of batting records that fell to Brian Lara between April and June 1994 amazed the cricket world and gained global attention beyond the game’s narrow confines,’ schreef Tony Cozier en dat bleek maar al te waar. Kennissen die totaal niets van cricket wisten, en mijn fascinatie voor deze sport als een curieuze gril beschouwden, hielden me op straat aan om Lara’s daden met me te delen. Cricket was plotseling hot.
Lara’s ster zou nog lang schijnen en steeds als hij ergens ter wereld optrad, volgde ik zijn daden. ‘The Prince of Port of Spain’, net als zijn tijdgenoot Sachin Tendulkar aan de kleine kant (1.73), was een toonbeeld van elegantie en een voorbeeld voor velen. Als ik mijn favoriete West-Indiërs nu aan het werk zie denk ik nog vaak, met nostalgie, aan hem terug. Zijn overdaad aan talent zouden ze nu goed kunnen gebruiken.
Harry Oltheten
Boy with bat
Het aantal schilderijen, aquarellen en gravures met cricketwedstrijden dan wel cricketers als onderwerp, is nagenoeg ontelbaar. Reproducties van zulke kunstwerken op ansichtkaarten zijn er aanzienlijk minder.
Een uiterst plezierige uitzondering daarop vormt de volgende afgebeelde ansicht.
Het gaat om het schilderij ‘Boy with bat’ ( tevens bekend onder de titels ‘The young cricketer’ en ‘Portrait of Lewis Cage as a boy’). Het meet 157 x 113 cm en Francis Cotes schilderde het in 1768. Sinds 2008 hangt het in het Lord’s Museum als eigendom van de MCC.
Cotes, de pionier van de Engelse pastel schilderijen, was in zijn tijd een bovengemiddeld populaire portretschilder. Hij was mede-oprichter van de ‘Society of Artists’, waarvan hij in 1765 directeur werd. Toen hij op het punt stond om één van de eerste leden van de eerbiedwaardige Royal Academy te worden, overleed hij in 1770, 44 jaar jong.
Het portret van Lewis Cage uit Milgate Park in Kent, werd geschilderd in opdracht van diens familie. Het schilderij bleef zeer lang in familiebezit. In 1927 verhuisde het naar Lord Brocket. Rechts onderaan de kaart kunnen we lezen, dat de ansicht met zijn toestemming mocht verschijnen. Vermoedelijk was Brocket op een gegeven moment uitgekeken op het doek of waren er andere beweegredenen om het van de hand te doen, want in 1996 kocht Sir Paul Getty het bij Christies voor maar liefst 716 500 GBP. Of de MCC ruim 10 jaar later ook zo’n pak geld op tafel heeft gelegd is mij niet bekend.
Opmerkelijk: het portret van Lewis moet een 5(!)-jarig jochie voorstellen.Met arendsogen en een loep zie je dat ook op het schitterende gebogen bat staan. Cotes heeft de jongen echter het stoere air van een puber aangemeten. Kleding, houding en een trompe l’oeil-achtig perspectief zijn daar debet aan. Lewis Cage ziet er hier meer uit als een met cricketbat gewapende jonge ridder, die zojuist het slagveld heeft verlaten. Alleen het kwetsbare wicket lijkt in de kleuterwereld thuis te horen. De opdrachtgevers zullen zeer tevreden zijn geweest.
Dit schilderij is vaak gekopieerd in de loop der tijden. Voordat het origineel op Lord’s belandde, hing daar, vanaf de opening van het museum in 1953 – tot 2008 dus – ook een kopie.
Dikwijls gekopieerd, minder vaak geparodieerd. Maar kijk nu toch eens!
Onder de benaming ‘Edwardian boys playing cricket’ en soms ook ‘Cricket in Ireland’( geen idee waarom), maakte deze ansichtkaart ruim 100 jaar geleden zijn opwachting in ‘The Star Series’. Dat waren kaarten, die de firma G.D. & D. ( Gottschalk, Dreyfuss & Davis Co Ltd. of London) begin 20e eeuw op de markt bracht. Deze heren, die in New York zetelden, maakten gebruik van een verworven Londens fotoarchief waarbij ze de geretoucheerde originelen tot ansichtkaart omtoverden. Vaak van inferieure druktechnische kwaliteit. Maar met originele voorstellingen.
De onbekende fotograaf, die deze mise-en-scène à la Lewis Cage (and friends), bedacht, moet daar, met een vette knipoog naar Cotes, veel plezier aan hebben beleefd.
‘Lewis’ zelf waarschijnlijk minder. Hij kijkt wat bedremmeld. Ook de ‘wicketkeeper’(met pijpje!) en short fine leg zijn niet echt op hun gemak. De ‘toeschouwers’ op de achtergrond daarentegen hebben dikke pret.
Mooi plaatje!
Tom Matena
ZAMI 1 VS ZAMI 2: The return of Cricket
Zaterdag 23 mei 2020. U kent allen de Campina reclame dat de koeien, na de hele winter op stal gestaan te hebben, weer de wei in mogen. Balkend en springend rennen ze weer een stuk gedempte grond op om als achtergrond te figureren voor berooide landschapsschilders. De ZAMI cricketers voelen zich elk jaar ook zo, het enige verschil is dat de ZAMI cricketer normaliter de hele winter in de kroeg staat verschillende lekkere drankjes te nuttigen, in tegenstelling tot de Nederlandse melkkoe, waar juist dagelijks 25 liter melk uitgezogen wordt.
De cafe’s waren echter dik 10 weken dicht. U kunt zich voorstellen dat deze bijkomstigheid ervoor heeft gezorgd dat de ontlading van de melkkoeien in de Campina reclame als ‘lauwtjes’ en zelfs ‘lichtelijk stoïcijns’ werd weggezet nadat de ZAMI cricketers 23 mei 2020 herintraden op het prachtige tweede veld van onze o zo mooie vereniging. Mensen schreeuwden het uit, Maarten Slagter streelde liefkozend het gras, Freddy stak de stumps extra hard de grond in, Sebastiaan Capel haalde het koord uit zijn sportbroek om als boundary neer te leggen, Floris Kapelle ging even met Jelger op de pitch walsen (de dans!) en Eric gooide zijn scheenbeschermers in de lucht van vreugde. We’re back! We’re all back! Saturday cricket at VRA has returned!
Het affiche had niet beter kunnen zijn, een Clash of the Woods. ZAMI 1 vs ZAMI 2. De messen werden geslepen. Op de achtergrond voltrekt zich wekelijks een enorm getouwtrek om de selecties te bepalen. De wedstrijd winnen doe je immers ook buiten het veld. Lichtelijk verongelijkt begon Uncle Bob, Robert Prenen, de captain van Zami 2 daarom deze zaterdag zijn troepen moed in te praten. Op 23 mei was als troef Thomas Pasierowski ingevlogen uit Hilversum om Zami 2 (in theorie) te versterken. De ZAMI 1 ‘Koch brothers’ Jelger en Ewoud hadden hun eigen stroman, Louis Collignon, erop uitgestuurd om te tossen met ZAMI 2 captain Bob. ZAMI 2 won de toss en besloot te gaan batten.
Zami 2 opende met Joost Dekkers en Harold Horsman. Helaas mocht Harold in de tweede over inrukken na gebowld te zijn door Prasuk. Joost en Thomas Spits moesten het vervolgens opknappen en bouwden rustig een partnership van 44 op. Thomas was bloednerveus. Het gehele publiek bestond namelijk uit zijn familie en als hij minder dan 15 runs zou maken, zou hij onterfd worden. Uiteindelijk werd Joost het slachtoffer van onze nieuwe ZAMI Zuidafrikaan Divan, die hem mooi bowlde. In de tussentijd had het gekonkel doordeweeks voor Bob zijn vruchten afgeworpen. Een drop van Eric, normaal Zami 2 speler, werd als paard van Troje door ZAMI 1 het team ingetrokken en voorkwam hiermee dat Thomas eerder moest inrukken dan hij uiteindelijk deed. Uiteindelijk ving Jelger Thomas uit op het bowlen van Willem van Mierlo.
Uiteindelijk gingen Joost en Thomas respectievelijk voor 20 en 21 runs uit en was het aan Maarten Slagter en Wouter Renardel om een goed vervolg te geven. Wouter probeerde een bal buiten off te spelen, erg onverstandig voor zo een eendimensionale speler. Maarten deed het beter en scoorde uiteindelijk 17 runs om uiteindelijk door international Ewoud de Man gebowld te worden. Thomas Kapowski scoorde 14 runs om door de neef van Kermit, Jelger gebowld te worden. Menno Spits, ging voor de palen staan en begon niet onverdienstelijk te batten. Menno batte samen met Freddy ten Kate voor bijna 10 overs. Freddy scoorde een goede 38 runs en Menno scoorde uiteindelijk een zeer nette 20 runs. VRA ZAMI 2 had 150 neergezet in 35 overs en begon aan de heerlijke lunch verzorgd door Schinkelhaven.
ZAMI 1 begon met batten met Dan Enslin en Eric. Beide wickets vielen redelijk snel. Dan werd prachtig gevangen door Harold in de Gully. Eric werd door Bob gebowld. Jelger en Willem namen het over en Jelger scoorde erop los. Willem ging vroeg uit door clean bowled te worden door Freddy. Jelger trok vervolgens samen met Divan op en kwam tot een gemakkelijke fifty. Divan scoorde ook goed en moest uiteindelijk door Harold uitgevangen worden middels een spectaculaire duik. Harold hield aan deze heldendaad wel een gebroken pink over, maar hij zou het zo weer doen! Uiteindelijk werd ook Jelger uitgebowld door Freddy, maar het leed was al gedaan. Prasuk en Ewoud batte de wedstrijd rustig uit. ZAMI 1 wint met 5 wickets in handen in de 27e over.
De grote winnaar was het cricket, wat een mooie terugkeer maakte in het Amsterdamse bos. Er werd helaas nog niet geborreld, maar dat moeten we 1 juli viervoudig in gaan halen.
Wouter Renardel
de tweede Clash of the woods, 31 Mei 2020
Op de verjaardag van de legendarische Bob Willis koos Bob Prenen voor de chase in COTW #2. Naast een voornaam delen de heren meer overeenkomsten. Ze zijn allebei lang, de run-up van beide cricketers wordt niet zelden omschreven als die van een “crazed wildebeest running in” 1. Waar Bob Willis jarenlang het record voor meeste test not-outs in handen heeft gehad, heeft Bob Prenen enige tijd dat van de meeste zami not-outs stevig in bezit gehad. Willis is natuurlijk onsterfelijk geworden door zijn 8-43 op Headingley in 1981, waarmee hij de Australiërs ervan weerhield de benodigde 130 runs bijeen te batten (odds waren 500-1). In 2011 werd hem bij een diner gevraagd “what got into him that enabled him to take 8-43? Heroin”, he replied (note from lawyer: this was a joke). Toen Bob Prenen na afloop van de wedstrijd gevraagd werd wat hem bezield had Zami 1 te vragen het batten te openen, antwoordde hij: “Cocaine”. Tot slot delen ze een positieve upbeat kijk op het leven. Als cricketcommentator na zijn carrière kon je Bob Willis niet zelden horen zeggen dat “everyone played appalingly, that the world is going to hell in a handcart, and we would all be better off if we ended it all now”. Bob Prenen kun je vaak halverwege de tweede innings hardop horen klagen dat de twee Zami sides niet evenly matched zijn….
1 Berkmann, M., Berkmanns cricket miscellany, (Londen 2019)
Match report june 7th: Another Clash of the Woods
A lovely summer's Saturday played host to the 3rd installment of the Corona Cup Clash of the Woods. 2 fiercely competitive rivals battling it out for this week's bragging rights and another line on their series tally. Coming into the game the Zami 1s appeared favourites having won the 2 previous meetings quite comfortably, the 2s however had reinforcement on the way. These came in the form of the Brothers in Bats; The Pasierowski's, Mots "Motsie" Prennen, "The Crown" Jules and Special Agent "Agent ". The 1s got word of the dynamic changes in the 2s and brought in Richard "The Tailor" Finlay, Willem "Bash n Crash" van Mierlo and Andy "Bowling" Bolan, as well as the over-gementee-pro Nigel Drenthe.
The 2s won the toss with skipper Bob "Bobcat" Prenen opting to bat. 4 overs in, thanks to 10 wides, that decision looked good, however, with Tommy "The Armadillo" Spits back in the sheds and a wet outfield, it wasn't all smooth sailing. Jules and Freddie "The Amstelveen Express" ten Kate managed to prevent any further loss of wicket against tight bowling and impressive field placements for 7 overs, until a mix-up in the middle resulted in Jules being run out by Bolan. In next was the blonde half of the Pasierowski's, Thomas crafted a nifty 8 until he was given out caught behind off the bowling of Hendrik "Voodoo Child " Kruger. Motsie strode to the crease to replace him, managing 5 before "Bash and Crash" van Mierlo cut his stay short. Meanwhile The Amstelveen Express also fell prey to the gile of Willem for a well made 22. This left Divan "Double D " Dreyer and Wouter "Insert additional name here " Renardel de Lavalette to pick up the pace in the final 15 overs, and boy did they. A 70 run partnership off 10 overs gave the 2s something to defend, with Divan topscoring for the side with 42 off 41. The stellar partnership came to an end when Bolan took a stunning catch at deep 3rd man off a Divan top edge, giving Pulver his 2nd wicket. Then, chaos ensued.
Topklasse stalwart and local big shot Prasuk Jain made sure that the 2s were unable to reach 150, taking a hat trick consisting of entirely clean bowleds, picking up Wouter, Piotr and Pikey along the way. Zami 2 150 for 10 off 35.
Opening the bowling for the 2s were Bobcat and Piotr, both of whom bowled tidily with Bart "eat my shorts " Schotte and Richard seeing off the new ball. That was until The Tailor fell victim to Bob after cutting a ball straight into the ready hands of "The Crown" Jules. The over-gementee-pro Drenthe then showed why he's payed the big bucks, together with Bart they ammassed a gritty 31 run partnership. Shortly after however, "The Amstelveen Express" had left the station, taking Drenthe with him and claiming his 1st of 3 wickets that day. Bart managed another 6 overs and ended with 31 runs to his name, Berend 4 after that with 17 to his. Leaving Ewoud "The Man" de Mann and Bolan to get a wriggle on.
The scenario. 71 runs needed. 14.2 overs remaining. 7 wickets in hand. Andy managed to get some away, hammering his way to 14, before going hard at one to many, holing out to Piotr in the deep off Divan's bowling. 17 balls later and Ewoud was joining him back in the "pavillion". At this point it looked like the 2s could come away with their first points of the season.
Insert "Bash and Crash" van Mierlo and a couple full tosses in the rain and the tables were flipped yet again. With Willem's 29 off 20 being the defining knock of the 1's innings.
End result: Zami 1s win by 3 wickets. True winner: Cricket.
Maxwell Charlesworth
Wedstrijden op VRA
Deze week weer nieuwe wedstrijden.
Op zaterdag gaan eerst de U9 en U13 weer onderling spelen. Daarna is het het weer tijd voor alweer de vijfde clash of the woods. Kan Zami 2 na de winst van afgelopen week de vorm vasthouden? De ander wedstrijd die zaterdag gespeeld gaat worden is tussen het 2e en het 4e. Alweer de tweede keer dat zij tegen elkaar spelen, dat zal een interessante wedstrijd worden. Zondag wordt de eerste keer dat er weer op het eerste veld gespeeld gaat worden! Peter Borren heeft een selectie van spelers bij elkaar gebracht die in een t20 de nieuwe mat uit Friesland gaat testen. Er is nog ruimte voor een tweede wedstrijd op het tweede veld op zondag. We moeten nog bekijken of daar genoeg spelers voor op de been kunnen krijgen. Wil je graag spelen en heb je nog geen wedstrijd, neem dan contact op via wedstrijdsecretaris@vra.nl
Trainingschema
22 juni 2020 -
Het trainingsschema is nu weer helemaal open. Met de hulp van velen zijn de nieuwe matten op hun plaats gelegd en functioneren boven verwachting! De netten zijn dus alledrie beschikbaar en de beschikbare trainingsruimte is dan ook verruimd. Registreren voor de training is niet meer nodig.
Nog steeds dient iedereen die traint of speelt zijn of haar contributie voldaan te hebben óf een regeling met de Penningmeester te hebben.
DAG | TIJD | GROEP | OPMERKING | DOOR |
---|---|---|---|---|
Maandag | 17:00 - 18:00 | Under 11 | at the nets | PB/VS |
18:30 - 20:00 | Under 13 | at the nets | PB | |
Dinsdag | 17:00 - 18:30 | Under 15/ Under 17 | at the nets | PB |
18:30 - 20:00 | VRA 1 | at the nets | PB | |
Woensdag | 19:00 - 20:30 | VRA 4 | field 2 | |
19:00 - 20:30 | VRA ladies | at the nets | PB | |
Donderdag | 17:00 - 18:30 | Under 15/Under 17 | At ACC | PB |
19:00 - 20:30 | VRA ZAMI | at the nets | PB | |
19:00 - 20:30 | VRA 2 | field 2 | PB | |
Vrijdag | 17:00 - 18:00 | Under 9 | field 1 | PB/VS |
17:00 - 18:30 | Under 13 | nets | PB/VS | |
18:30 - 20:00 | VRA 1 & VRA 3 | at the nets | PB |